ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διαλέξεις πάνω στη φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής - James Tayler Kent

Κατηγορίες: Βιβλία - Περιοδικά
Εικόνα Άρθρου

Διαλέξεις πάνω στη φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής - James Tayler Kent
μετάφραση Αρίσταρχος Τσαμασλίδης

Πρόλογος Μεταφραστή

Ο James Tayler Kent έχει αναγνωριστεί παγκόσμια ως ένας απο τους μεγαλύτερους ομοιοπαθητικούς γιατρούς μετά τό Χάνεμαν. Οι εργασίες του (ανακοινώσεις, πραγματείες, διατριβές και ερμηνείες) που αναφέρονται στην Επιστήμη και την Τέχνη της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, έχουν εκτιμηθεί πολύ απ'όλους τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς, γιατί είναι απαράμιλλες σε απλότητα και παραστατικότητα ακόμη και στα πιο πολύπλοκα θέματα, που δυσκολεύουν τους γιατρούς στην καθημερινή άσκηση της Ιατρικής.

Η Ομοιοπαθητική Φιλοσοφία του Κεντ είναι μια περιεκτική πραγματεία πάνω στο περίφημο "ΟΡΓΑΝΟ" του Χάνεμαν. Η εργασία αυτή δόθηκε σ'ένα ύφος τόσο εύκολο και κατανοητό, που ακόμη και σήμερα, μετά από 92 χρόνια, κρίνεται απαραίτητη για όλους τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς.

Προσπαθήσαμε κι εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αποδώσουμε το αριστούργημα αυτό στην Ελληνική γλώσσα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού. Ελπίζουμε, ότι οι αναγνώστες μας και γενικά όσοι ασκούν την Ομοιοπαθητική Ιατρική θα μας ενθαρρύνουν, θα μας υποστηρίξουν, θα μας συμπαθήσουν και προπαντός θα μας στείλουν τις υποδείξεις τους καλόπιστα.

Οφείλω να ευχαριστήσω τη φιλόλογο κα. Γεωργία Σκάλιωντα για την διόρθωση και ομοιόμορφη απόδοση του κειμένου και τους γιατρούς Γεώργιο Κατσώνη και Σάββα Σκάλιωντα για την επιμέλεια της έκδοσης.

Αρίσταρχος Τσαμασλίδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ TOY Dr. JAMES TYLER KENT

O James Tyler Kent, διδάκτωρ της Ομοιπαθηπκής Ιατρικής και καθηγητής της Materia Medica στην Σχολή Ομοιοπαθητικής Ιατρικής του Σικάγο, ιατρός και συγγραφέας διαφόρων αξιόλογων ιατρικών συγγραμμάτων, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1849 στο Woodhull της επαρχίας Seuden της Νέας Υόρκης και πέθανε στις 6 Ιουνίου στην Stevensville της Πολιτείας Montana Πατέρας του ήταν ο Στέφανος Kent και μητέρα του η Καρολίνα το γένος Tyler. Πήρε την στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στην Ακαδημία Φραγκλίνου στο Prattsburg, την δε ανωτάτη στο Πανεπιστήμιο Madison, (σήμερα ονομαζόμενο Colgate) του Hamilton της Νέα Υόρκης, απ' όπου πήρε το πτυχίο της Ιατρικής στα 1868, και τον τίτλο του διδάκτορος στα 1870. Ασκήθηκε στο Ινστιτούτο Εκλεκτικής Ιατρικής στο Cincinnati του Ohaio, απ' όπου αποφοίτησε στα 1871. Επίσης φοίτησε στο Κολλέγιο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στο Missouri του St. Louis, το δε 1889, πήρε το πτυχίο του ιδρύματος αυτού. Ο Kent άρχισε την καθηγητική του σταδιοδρομία στο St. Louis σαν γιατρός της Εκλεκτικής Σχολής και ταυτόχρονα άρχισε να παρουσιάζει έργα ικανού συγγραφέως σε διάφορες Εκλεκτικές εφημερίδες. Επίσης διεδραμάτισε σοβαρό ρόλο στα συμβούλια του Εθνικού Εκλεκτικού Κολλεγίου του St. Louis στα 1877-78. Τον ίδιο καιρό, άρχισε να αποσπά την προσοχή του η Ομοιοπαθητική Ιατρική. Αιτία ήταν οι διάφορες ασθένειες του και των μελών της οικογένειας του, που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί της Εκλεκτικής ή της Αλληλοπαθητικής Σχολής και που αποθεραπεύθηκαν με την Ομοιοπαθητική αγωγή, Κατόπιν τούτου μελέτησε προσεκτικά το «Οργανο» του Χάνεμαν και άλλα συγγράμματα της νέας αυτής Σχολής, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη μεταστροφή του στην Ομοιοπαθητική, την παραίτηση του από την Εταιρεία Εκλεκτικής Ιατρικής στα 1879 και τον διορισμό του στην έδρα της Ανατομικής στο Ομοιοπαθητικό Κολλέγιο του Missouri, που την κράτησε από το 1881 ως τα 1883, και ως καθηγητής της Materia Medica από το 1883 ως τα 1888. Αργότερα έγινε κοσμήτωρ και καθηγητής της Materia Medica στη Μεταπτυχιακή Σχολή των Ομοιοπαθητικών στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας, κοσμήτωρ και καθηγητής της Materia Medica στο Ιατρικό Κολλέγιο Dunham του Σικάγου και τελικά κοσμήτωρ και καθηγητής της Materia Medica στο Ιατρικό Κολλέγιο Hering του Σικάγο. Έτσι ο Dr. Kent υπήρξε πάνω από 40 χρόνια μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ιατρικής και πάνω από 30 χρόνια άσκησε και δίδαξε Ομοιοπαθητική. Ήταν ένας απ' τους πιο ικανούς δασκάλους και ερμηνευτές της Ομοιοπαθητικής Σχολής στην Αμερική. Η συμβολή του στην Επιστημονική συγγραφική εργασία είναι γνωστή κυρίως απ' την αξία της, παρά από το μέγεθος της. Τα συγγράμματα του: 1) Συμπτωματολόγιο (Repertory) της Ομοιοπαθητικής Φαρμακολογίας. 2) Φιλοσοφία Ομοιοπαθητικής και 3) Διαλέξεις πάνω στην Ομοιοπαθητική Φαρμακολογία (Materia Medica), είναι από τα πιο σημαντικά της Ομοποιοπαθητικής.

Ο Kent υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, απ' τις οποίες οι πιο διακεκριμένες είναι: α) Η Εταιρεία Ομιοπαθητικής Ιατρικής της Πολιτείας Ιλλινόϊς, β) Το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Ομοιοπαθητικής και γ) Ο Διεθνής Χανεμάννειος Σύνδεσμος. Τέλος υπήρξε αντεπιστέλλον επίτιμο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Οι Διαλέξεις αυτές δόθηκαν στη ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής το 1892-1898) και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Ομοιοπαθητικών. Τώρα δίνονται στην επιστήμη σε κάπως αναθεωρημένη μορφή με την ελπίδα, ότι θα φανούν χρήσιμες σε μερικούς, δίνοντας μια πιο σαφή αντίληψη της Ομοιοπαθητικής Νομολογίας. Όμως, δεν έχουμε την πρόθεση να πάρουν τη θέση του "ΟΡΓΑΝΟΥ" του μεγάλου Χάνεμαν, αλλά να διαβαστούν παράλληλα με αυτό το έργο, σαν ένα σχόλιο του.

Σε κάθε Διάλεξη το αντικείμενο είναι να ενδιατρίψουμε αρκετά πάνω σε κάθε παράγραφο του "ΟΡΓΑΝΟΥ", πάνω σε κάθε δόγμα του, για να αντιληφθούμε και να δώσουμε έμφαση στη σκέψη του μεγάλου δασκάλου μας. Βέβαια δε μελετήθηκαν όλες οι παράγραφοι, επειδή αρκετές από αυτές είναι πολύ σαφείς στον αναγνώστη και το δίδαγμα τους είναι ολοφάνερο.

Η Ομοιοπαθητική σήμερα έχει απλωθεί σ' όλα τα πλάτη της Γης. Το παράξενο όμως είναι, ότι σχεδόν όλα τα δόγματα της έχουν διαστρεβλωθεί από αρκετούς οπαδούς της και αφοσιωμένους λάτρεις της. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν και την Επιστήμη και τη Θεραπευτική Τέχνη με το νόμο των ομοίων και αν η Τέχνη είναι να μείνει και να προοδεύσει ανάμεσα στους ανθρώπους, η Επιστήμη πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα απ' ότι σήμερα Η εφαρμογή της Τέχνης χωρίς την Επιστήμη είναι απλά μια αξίωση. Αλλά μια τέτοια εφαρμογή θα εξοριστεί στο χώρο του κομπογιαννιπσμού και θά πέσει στην αφάνεια. Ο Ομοιοπαθητικός Γιατρός για να εφαρμόσει σωστά την Τέχνη θεραπείας του άρρωστου ανθρώπου, πρέπει να ξέρει καλά την Επιστήμη.

Φυσικά δέν περιμένουμε η σειρά αυτή των Διαλέξεων να καλύψει όλο το πεδίο της Ομοιοπαθητικής Φιλοσοφίας. Ο σκοπός είναι οι Διαλέξεις αυτές να χρησιμεύσουν σαν μια εισαγωγή στην κατοπινή μελέτη και σαν ένα βοήθημα για τους σπουδαστές, για να μπορούν να έχουν μια σωστή αρχή στο ξεκίνημα τους, αρχή που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον να αγαπήσουν την Ομοιοπαθητική και να κοπιάσουν γι'αυτήν.

James Tyler Kent

Evanston, 111, - 1 Ιουλίου 1900




-