Εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική: εικασίες, μύθοι και πραγματικότητα
Εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική: εικασίες, μύθοι και πραγματικότητα
του Δημοσθένη Παπαμεθοδίου, ιατρού νευρολόγου, MSc στην Κλασική Ομοιοπαθητική, γραμματέα της ΕΕΟΙ (Ιούλιος 2011, HomeoNews τεύχος 20)
Φαινόμενο των τελευταίων ετών αποτελεί η γεωμετρική αύξηση του αριθμού των «σχολών» που υπόσχονται «ολοκληρωμένη» εκπαίδευση στην Oμοιοπαθητική. Κάθε τόσο ξεφυτρώνουν «εκπαιδευτήρια» και παρέες που αλλάζουν συνεχώς το τοπίο, με συνεχείς αποσχίσεις και αποσκιρτήσεις από προηγούμενα σχήματα. Όλες υπόσχονται άρτια εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση. Αλλωστε, οι «εκπαιδευτές» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να καταδικάζουν προηγούμενες προσπάθειες και ομαδοποιήσεις στις οποίες μπορεί μέχρι χθες να συμμετείχαν, και από την άλλη να εκθειάζουν κάθε νέα τους απόπειρα. Η εκπαίδευση, όμως, σε κάθε επιστημονικό τομέα, και ιδιαίτερα στην Oμοιοπαθητική, που χαρακτηρίζεται από τους θεραπευτικούς της νόμους αλλά και τη μεγάλη πολυπλοκότητά της, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ανάγεται τελικά σε θέμα δημόσιας υγείας.
Βασική αιτία του φαινομένου αποτελεί η απουσία κατοχύρωσης της Oμοιοπαθητικής, και γενικότερα των εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων, κάτι που αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε πολλούς επιτήδειους να καλύψουν το θεσμικό κενό της εκπαίδευσης. Κοινωνικοί παράγοντες (όπως η ανεργία των γιατρών και γενικότερα των νέων ανθρώπων), ατομικές φιλοδοξίες και ανεκπλήρωτα όνειρα συνιστούν πολλές φορές το κίνητρο για αρκετούς εκπαιδευόμενους στην Oμοιοπαθητική, και όσο πιο γρήγορα και εύκολα τόσο το καλύτερο. Έτσι, υπάρχουν «σχολές» που κάνουν «εκπαίδευση» δι' αλληλογραφίας ή προσφέρουν «δωρεάν» την εκπαίδευση ή τη διαμονή, «σχολές» που δεν έχουν γιατρούς στον καθορισμό του προγράμματος ή και ακόμα πιο προχωρημένες που δεν προαπαιτούν ιατρική εκπαίδευση.
Τα ατράνταχτα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ότι τα βασικά μαθήματα της ιατρικής επιστήμης (φυσιολογία, παθολογία κ.ά.) μπορούν να διδαχθούν μέσα σε λίγες σεμιναριακές ώρες(!), και ακόμα πιο σοβαρό επιχείρημα αποτελεί η θέση ότι όσο λιγότερες ιατρικές γνώσεις έχει κάποιος, τόσο καλύτερος ομοιοπαθητικός μπορεί να γίνει(!). «Σχολές» που συγχέουν τους εκπαιδευόμενους με την πρόσμειξη άσχετων ή και αντιεπιστημονικών-δεισιδαιμονικών δοξασιών, π.χ. «Oμοιοπαθητική και Αστρολογία»(!). «Σχολές» που κατοχυρώνονται πίσω από ευρωπαϊκούς, ανατολικοευρωπαϊκούς ή και τριτοκοσμικούς εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά αδυνατούν να παρουσιάσουν αποφοίτους, και λειτουργούν σε πολύ κλειστό - έως αποκρυφιστικό - κύκλωμα.
Είναι προφανές ότι άτομα με έλλειψη στέρεων επιστημονικών βάσεων μπορεί να οδηγηθούν σε πλήρη σύγχυση, μπερδεύοντας την Oμοιοπαθητική με θρησκείες, αιρέσεις ή φιλοσοφικές παρεκκλίσεις. Το τραγικό είναι ότι αυτά τα άτομα, μετά την αποφοίτησή τους και με το «πτυχίο» στο χέρι, θα ασχοληθούν με τη διαχείριση της υγείας του πληθυσμού, με τη συνήθη υπερφίαλη αυτοπεποίθηση του ημιμαθούς. Η λίστα των φορέων της ομοιοπαθητικής εκπαίδευσης συνεχώς αυξάνεται και αποτελεί κινούμενη άμμο, σε αντίθεση με το διαρκώς αναβαθμιζόμενο και ενοποιημένο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
Η ΕΕΟΙ αποτελεί τον μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο φορέα της Oμοιοπαθητικής Ιατρικής στη χώρα μας. Συμμετέχει στη θεωρητική εκπαίδευση και την πρακτική εξάσκηση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (Master) στην Κλασική Ομοιοπαθητική του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα της ΕΕΟΙ υπερκαλύπτει τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής. Η Εκπαιδευτική Επιτροπή διευθύνεται από τον βραβευθέντα Γ. Βυθούλκα. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο αεικίνητος «εραστής» της Oμοιοπαθητικής Γ. Παπαφιλίππου, ενώ συμμετέχουν πολύπειροι δάσκαλοι της Ομοιοπαθητικής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά των εμπειρότερων ομοιοπαθητικών γιατρών της πατρίδας μας, και ολοκληρώνεται με την κυκλική πρακτική εξάσκηση σε ομοιοπαθητικά κέντρα και ιατρεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο σπουδαστής έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει στην Κλασική Oμοιοπαθητική, μέσω της διδασκαλίας και της μεταφοράς της εμπειρίας των διδασκόντων, ενώ στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μπορεί να συμμετάσχει στις διημερίδες και στο συνέδριο της ΕΕΟΙ, όπου διεξάγεται ανοιχτός διάλογος για τα φλέγοντα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά ερωτήματα που αφορούν τη θαυμάσια αυτή θεραπευτική μέθοδο. Εκτός αυτού, θα έρθει σε επαφή με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε μονοπάτια που οδηγούν την Oμοιοπαθητική στις λεωφόρους του μέλλοντος της επιστήμης (θεωρία συστημάτων, βιοσημειολογία κ.λπ.), και θα έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει τις γνώσεις του ολοκληρώνοντας με τον ακαδημαϊκό τίτλο του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, μόνο το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΕΕΟΙ μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του γιατρού, του οδοντίατρου, του κτηνίατρου και του φαρμακοποιού που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί σοβαρά και εμπεριστατωμένα με
την Ομοιοπαθητική και να έχει την ασφάλεια της υποστήριξης (θεωρητικής και πρακτικής) των εγκυροτέρων φορέων στη χώρα μας.
Πληροφορίες για τα μαθήματα της ΕΕΟΙ: Στη γραμματεία της ΕΕΟΙ, τηλ.: 6934 014165 και 210 8237771, και στο www.homeopathy.gr