ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Νέα του ΣΦΟΙ, Μάρτιος 2010

Κατηγορίες: Σύλλογος Φίλων Ομοιοπαθητικής
Εικόνα Άρθρου

Νέα του ΣΦΟΙ, Μάρτιος 2010

H στήλη του Συλλόγου Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, Μάρτιος 2010

Αγαπητοί φίλοι του ΣΦΟΙ

Καλό μήνα, καλό υπόλοιπο «Σαρακοστής» και με το καλό το ʼγιον Πάσχα. Ευχόμαστε ολόψυχα Υγεία, Ευλογία και με... «μεροκάματο στην τσέπη» για όλους! Σε λίγες μέρες, στις 23 Μαρτίου, θα εορταστεί στις Βρυξέλλες, για τρίτη κατά σειράν φορά, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ομοιοπαθητικής (10 Απριλίου), υπό την αιγίδα της κας Marian Harkin, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τις εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, που έχουν προγραμματιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεργάστηκαν οι Ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι Ασθενών, Ιατρών, Φαρμακοποιών και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Ομοιοπαθητικών και Ανθρωποσοφικών Φαρμάκων. Σε συνέχεια του εορτασμού του θεσμού αυτού, το 2009, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., λόγω της επιτυχημένης ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας, με τίτλο «Η Ευρώπη για τους Ασθενείς» οι δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν για το 2010, στοχεύουν στην αναγνώριση και αποδοχή «της ανάγκης σεβασμού των επιλογών και των προτιμήσεων των 100.000 χρηστών της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και της ανθρωποσοφικής στην Ευρώπη, και της πραγματοποίησης του αιτήματός των για την ενσωμάτωση της Ομοιοπαθητικής και της Εναλλακτικής Ιατρικής στην στρατηγική για τη φροντίδα της υγείας». Οι διοργανωτές θα απευθυνθούν προς τους πολιτικούς και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες, και θα ζητήσουν να ληφθούν μέτρα υπέρ της Ομοιοπαθητικής, προς όφελος των ασθενών και εν γένει πολιτών της Ευρώπης. Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, πολιτικοί και στελέχη της διοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπρόσωποι κρατών – μελών και περιφέρειας, εκπρόσωποι των φορέων – συλλόγων ασθενών, ιατρών, φαρμακοποιών και της βιομηχανίας. Με αφορμή αυτή την πραγματικά θετική αποδοχή και αναγνώριση των προσπαθειών ολόκληρων δεκαετιών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σκεφθήκαμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη της συνεχώς πλέον αυξανόμενης επιρροής των οργανώσεων των ασθενών σε επίπεδο Ε.Ε. Ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Υγείας και Πολιτικής για τον Καταναλωτή κ. John Dalli, επεσήμανε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso ότι πλέον οι «σύλλογοι των ασθενών» έχουν γίνει ουσιαστικοί «παίκτες και συντελεστές» στα θέματα Υγείας και ότι αυτή η εξέλιξη φαίνεται να έχει θέσει τα θεμέλια για μια νέα δυναμική. Επίσης, τόνισε τον σπουδαίο και κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση και εξέλιξη της πολιτικής για τους ασθενείς και την έντονη ανάγκη για δημιουργία μηχανισμών που θα ενδυναμώνουν και θα υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με τα θέματα υγείας έχουν άμεση επίδραση επί της ζωής του ασθενούς, σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν αυτές λαμβάνονται. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία η ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη αυτών των αποφάσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες, απαιτήσεις και προτιμήσεις τους. Και ενώ μπορεί σε κάποια κράτη-μέλη αυτό να ήταν αυτονόητο, η υποστήριξη μιας τέτοιας τοποθέτησης σε επίπεδο Ε.Ε. είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.

Όταν πρωτοδημιουργήθηκε η Ε.Ε. (ΕΟΚ), οι εκάστοτε διαβουλεύσεις ήτανε βασικά θέμα «εταιρειών» υψηλού επιπέδου διπλωματικής δραστηριότητας χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων-φορέων κοινωνίας των πολιτών, έστω κι αν τότε δεν υπήρχαν παρά μόνον πολύ λίγοι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σημειώνονται δραστικές αλλαγές, βάσει της αυξανόμενης «δύναμης» της Ε.Ε. και της καθιέρωσης της αρχής της διαφάνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, η άνοδος του επιπέδου και του εύρους των δραστηριοτήτων της Ε.Ε. στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής διευκόλυναν αρκετά τη συμμετοχή των οργανώσεων των ασθενών σε αυτές τις διαδικασίες. Ήταν τότε που άρχισαν να δημιουργούνται πολυμελείς οργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπροσωπώντας ευρύ φάσμα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων αλλά και θεμάτων. Οργανώσεις ασθενών εθνικού επιπέδου συνενώνονται προκειμένου να δημιουργήσουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιπροσωπευτικούς φορείς ικανούς να συνομιλήσουν με τους διαμορφωτές των αντίστοιχων πολιτικών, ώστε να επιτύχουν την ενεργή συμμετοχή τους στη βελτίωση και εφαρμογή των αποφάσεων σε θέματα φροντίδας και υγείας του ευρωπαίου πολίτη. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 15.000! οργανισμοί κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες και οι οποίοι ποσοστιαία κατανέμονται ως εξής:
Ευρωπαϊκές οργανώσεις σχετικά με το εμπόριο 32%. Σύμβουλοι (επιχειρήσεων αλλά και επί «παντός επιστητού») 20%. Επιχειρήσεις 13%. Οργανώσεις κοινωνικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των συλλόγων ασθενών και συλλόγων υγείας 11%. Εθνικοί οργανισμοί 10%. Εκπρόσωποι περιφερειών 6%. Διεθνείς οργανισμοί 5% . Και οι αποκαλούμενες «δεξαμενές ιδεών» (think tanks).

Εν τούτοις, δύο είναι οι βασικοί παράλληλοι περαιτέρω συντελεστές της ανάπτυξης των οργανώσεων των ασθενών και της διαμόρφωσης του προφίλ τους:

Ο ένας είναι «ενδογενής», αφού οι ίδιοι οι ασθενείς ξεκίνησαν να οργανώνονται συστηματικά και να αρθρώνουν δυναμικό λόγο. Την τελευταία δεκαπενταετία δημιουργήθηκαν αφενός μεν πολλοί σύλλογοι-φορείς για συγκεκριμένες ασθένειες-παθήσεις, αφετέρου άλλοι ενδιαφερόμενοι για τα γενικότερα θέματα υγείας και περίθαλψης του ευρωπαίου πολίτη. Από την αρχή, οι σύλλογοι για συγκεκριμένες παθήσεις ήταν αρκετά ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στα αντίστοιχα κονδύλια της Ε.Ε. τα οποία, ούτως ή άλλως, ήταν πενιχρά, με αποτέλεσμα η επιρροή τους να μην είναι τόσο ισχυρή όσο των φορέων με γενικότερους στόχους και επιδιώξεις. Έτσι αναγκάστηκαν να ενταχθούν κάτω από την «ομπρέλα τους» (διατηρώντας παράλληλα την ιδιαίτερη υπόστασή τους), με το θετικό αποτέλεσμα της δημιουργίας, προ πενταετίας περίπου, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ασθενών, η οποία υψώνει αρκετά ισχυρά τη φωνή της σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως πρωτοβουλίες για τη δημιουργία και ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους, αποφάσεις σχετικά με κλινικές δοκιμές κ.λ.π. Ο άλλος είναι «εξωγενής», αφού, παράλληλα με τη διαμόρφωση αυτών των συσχετισμών, οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών, συνειδητοποίησαν το «χάσμα» μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της Ε.Ε. (βασικά λόγω της αρνητικής ψήφου για τη Σύμβαση της Λισσαβόνας). Έκτοτε γίνονται συνειδητές και στοχευμένες προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η ενεργοποίηση και συμμετοχή φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην δημιουργία πολιτικού σχεδιασμού και πρωτοβουλιών.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Αμαλία Κάτσου, Πρόεδρος ΣΦΟΙ, www.HomeopathyFriends.gr




-