ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ανοικτή επιστολή προς τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Κατηγορίες: Σύλλογος Φίλων Ομοιοπαθητικής
Εικόνα Άρθρου

Ανοικτή επιστολή προς τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλό και δημιουργικό Φθινόπωρο!

Ο σοφός Ελληνικός λαός λέει: «από Μάρτη Καλοκαίρι και από Αύγουστο Χειμώνα». Εμείς όμως επειδή γνωρίζουμε την μεγάλη σημασία της σταδιακής μετάβασης από την μία κατάσταση στην άλλη, και την ουσιαστική σημασία της βαθμιαίας μεταλλαγής καταστάσεων και πραγμάτων, δεν ευχόμαστε ακόμα καλό Χειμώνα αλλά Καλό και Δημιουργικό Φθινόπωρο.

Θα ξεκινήσουμε σήμερα με μια ...εξομολόγηση σχετικά με την δυσκολία που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά στην μεταξύ μας αλληλογραφία, αφού έχει την ευγενή καλοσύνη και το Περιοδικό της «Ομοιοπαθητικής Ιατρικής», το οποίο κυκλοφορεί σχεδόν ταυτόχρονα με τα «Ομοιοπαθητικά Νέα - Homeonews», να φιλοξενεί επίσης μια στήλη του ΣΦΟΙ. Και εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία, διότι κάποια από τα «νέα του ΣΦΟΙ» αναγκαστικά είναι σχεδόν τα ίδια μερικές φορές, όπως η.χ. η υπενθύμιση που θα σας κάνουμε παρακάτω για την « Έκθεση Hahnemann». Ζητάμε λοιπόν την κατανόηση, ως προς το θέμα αυτό, όσων από εσάς είσαστε αναγνώστες και των δύο αυτών περιοδικών.

Και ξεκινάμε τα νέα μας με μια ματιά στην Ευρώπη:

Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται ένα Παγκόσμιο Συνέδριο στο Μονακό με πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Ο ακριβής τίτλος του Συνεδρίου είναι: «Η μη συμβατική Ιατρική μπροστά στην Επιστήμη. Μία νέα προσέγγιση στην Υγεία: Η νοημοσύνη του οργανισμού» (Unconventional medicine in front of science. A new approach to health: body intelligence).

Οι ομιλητές είναι γνωστά και καταξιωμένα ονόματα στον χώρο της μη συμβατικής Ιατρικής όπως οι καθηγητές - Professors κα Madeleine Bastide και οι κ. Leoni Villano Bonamin, Henri Atlan, Jean - Marc Levy Lebond, David Aldridge καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου όπως οι κ. Dr. Michel Van Wassenhoven και Paul Lannoye.

Παραθέτουμε το κείμενο που έχει δημοσιευθεί ως «ανακοίνωση» αυτού του Συνεδρίου, αφού η όλη θεματολογία στρέφεται γύρω «από την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης του ζώντος οργανισμού (the living body) απέναντι στην ασθένεια», θέμα που όλους μας ενδιαφέρει άμεσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι μη συμβατικές ιατρικές αφορούν περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αρκετές από αυτές τις ιατρικές σήμερα αναγνωρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ)

  • Εδώ και 25 χρόνια ένας ικανός αριθμός επιστημόνων ερευνητών και πανεπιστημιακών (ιατρών, φιλοσόφων, ανοαιολόγων, ψυχολόγων κ,λ.π.) μελετούν τον μηχανισμό της δράσης αυτών των ιατρικών. Σήμερα οι εργασίες τους οδηγούν σε μια καλύτερη κατανόηση αυτών των μηχανισμών δράσης του «ζώντος οργανισμού» όταν έρχεται αντιμέτωπος με την αρρώστια.
  • Όμως, παράλληλα με τις πιο σοβαρές εργασίες βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν και ο επιστημονισμός και η ψεύτο - επιστήμη. Επομένως προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη να συζητηθούν τα πραγματικά όρια της μοντέρνας επιστημονικής γνώσης και οι εφαρμογές της σε αυτού του είδους νς ιατρικές.
  • Πολλές αρνητικές κατευθύνσεις έχουν δρομολογηθεί στις μέρες μας, οι οποίες όμως θα ανατραπούν, βάσει των μελετών, των πιο μεγάλων επιστημόνων που ασχολούνται με την κβαντική φυσική, τη θεωρία της πληροφορίας ή γενικά τη φυσικοχημεία, και θα παρουσιαστούν από Καθηγητές όπως ο Henri Atlan και Jean-Marc Levy-Lebond...
  • Ενώ η συμβατική ιατρική σήμερα ουσιαστικά βασίζεται στην κλασσική θεωρία ότι «ο οργανισμός είναι μία μηχανή και ότι το οργανισμός είναι ένα σύστημα», εντούτοις ένα μεγάλο μέρος ins παραδοσιακής ιατρικής αναφέρεται στην θεωρία του "ζώντος οργανισμού". 0 «οργανισμός ως μηχανή» (is elaborated further to) επεξεργάζεται περαιτέρω τον δυϊσμό της αλληλεπίδρασης των μορίων μαζί με τους υποδοχείς τους, συνιστώντας ένα είδος πολύ πολύπλοκου δικτύου: Ο «οργανισμός ως σύστημα» είναι το σύνολο αυτών των αλληηεπιδράσεων.

    Ο «ζων οργανισμός» ίσως μπορεί να εξεταστεί υπό το πρίσμα των σχέσεων (relations): αυτές οι σχέσεις δημιουργούνται από μια σημαντική πληροφορία η οποία στη συνέχεια πρόκειται να γίνει αντιληπτή, αποδεκτή και να θεραπευτεί από τον οργανισμό. Αυτό θα είναι το δεύτερο θέμα του συνεδρίου.

    Πρόκειται για μια διαδικασία επικοινωνίας στην οποία δεν υπάρχει πλέον ανταλλαγή του αντικειμένου αλλά μια επικοινωνία με τη δημιουργία αίσθησης (with creation of sense) μέσα στην οποία ο οργανισμός διαμορφώνεται (is taking shape).

    Αυτός «ο νοήμων οργανισμός» (the intelligent body) μπορεί να ανεβρεθεί στην ανοσολογία, αφού τα ανοσολογικά φαινόμενα δραστηριοποιούνται μόνο όταν ο οργανισμός νοιώσει την αίσθηση του κινδύνου. Αυτό επίσης βρίσκεται και στην Ομοιοπαθητική, στην οποία δυναμοποιημένα φαρμακευτικά διαλύματα έχουν την δύναμη να διοχετεύσουν στον οργανισμό πληροφορίες για τα συμπτώματα του. Ο οργανισμός τότε μπορεί να τα αποδεχθεί και στη συνέχεια να τα θεραπεύσει. Αυτή η «σημασιολογική» επικοινωνία για τον οργανισμό βρίσκεται και σε πολλές άλλες ιατρικές, όπως στη Μουσικοθεραπεία και στη Θιβετιανή ιατρική.

    Αυτές οι θεραπείες του «ζώντος οργανισμού» είναι τελείως διαφορετικές από το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου («placebo»).

    Μάλιστα, οι αλλαγές της συμπεριφοράς του οργανισμού, είτε γίνονται με τον τρόπο του «placebo» είτε με του «nocebo», είναι οι εκφράσει των σημαντικών μηνυμάτων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ίδιου του οργανισμού και είναι μάρτυρες των πραγματικών εμπειριών του ανθρώπου στο σώμα ή την ψυχή. 'Oμωs, παρόλο που οι Θεραπείες του «ζώvτos οργανισμού» φέρνουν από έξω λύσεις που απαιτούν την κατανόηση και επεξεργασία της πληροφορίας, το «placebo» αντιθέτως αντλεί τις επιδράσεις του από τα ίδια τα αποθέματα και την ιστορία του ατόμου. Η δράση του θα ποικίλλει διαρκώς ανάλογα με την ικανότητα του ατόμου να επιτυγχάνει στις δικές του λύσεις, όποια και αν είναι η μοριακή πληροφορία που ενέχεται σε αυτό ή η πληροφορική διαδικασία.

    Αυτός ο ζων, έμψυχος, και καθ' ολοκληρίαν (σώμα -ψυχή - νόηση) λαμβανόμενος οργανισμός θα είναι επίσης το αντικείμενο αυτής της συνάντησης κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιο αύγχρονες επιστήμονικές και κλινικές εργασίες θα επιβεβαιώσουν αυτήν την άλλη όψη της θεραπευτικής.

    Θα συνεχίσουμε με πιο « δικά μας νέα» υπενθιμίζοντας ιην Έκθεση Χάνεμαν, που ήδη οργανώνεται στην Αθήνα και θα οργανωθεί και στην Θεσσαλονίκη.

    Σας έχουμε ενημερώσει ότι το ΣΦΟΙ συμμετέχοντας στις προγραμματισθείσες, σε διεθνές επίπεδο, εκδηλώσεις για την επέτειο των 250 χρόνων από την γέννηση του, στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Hahnemann, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων έχουμε προγραμματίσει έκθεση, σε συνεργασία με την Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και το Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα, στον χώρο του Ινστιτούτου, οδός Ομήρου 14.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, από τον καθηγητή κο Γιώργο Βυθούλκα και τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου.

  • Μετά τις ομιλίες τους θα γίνει η ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης και θα ακολουθήσει δεξίωση.
  • Τα εκθέματα είναι ευγενική προσφορά του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ιατρικής του Ιδρύματος Robert Bosch της Στουτγκάρδης, προς τον Σύλλογό μας,.
  • Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2005 και με την καινούργια χρονιά θα μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.
  • Όλα τα μέλη του ΣΦΟΙ, οι γιατροί που ασκούν την κλασική Ομοιοπαθητική Ιατρική καθώς και οι φίλοι και αναγνώστες του περιοδικού είστε όλοι προσκεκλημένοι του ΣΦΟΙ και περιμένουμε με χαρά να συναντηθούμε στους χώρους της Έκθεσης, όπου εκτός των άλλων θα δείτε και αρκετά αντικείμενα από την ζωή του Χάνεμαν, επανιδρυτή της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες
    Σας περιμένουμε όλους και όλες στην Έκθεση
    Αλλά μέχρι να «τα ξαναπούμε εκεί»
    Καλό και Δημιουργικό Φθινόπωρο.




  • -