Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασική Ομοιοπαθητική
Εκπαιδευτική αναγνώριση της ομοιοπαθητικής αποτελεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ (1912/τεύχος β, 29.12.2006) της έγκρισης Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master, μόνο για ιατρούς και οδοντιάτρους-διάρκειας 2 ετών) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασσική Ομοιοπαθητική».
Δείτε το βίντεο σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Πανεπιστημιακή μονάδα Σύρου)
Ενημέρωση για το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα - Κλασική Ομοιοπαθητική" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Δεκ 2007)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σύρος
Το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΜΣΠΣ) είναι ένα από τα δεκαέξι τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το πρώτο τμήμα που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Σύρο, το Σεπτέμβριο του 2000.
Το Τμήμα χαρακτηρίζεται από μια ευρύτατη διεπιστημονικότητα όπου περιλαμβάνονται και συμπληρωματικά γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα για την ολοκληρωμένη υποστήριξη ενός ΜΠΣ στην περιοχή αυτή. Αυτά περιλαμβάνουν νέες τεχνολογίες και θεωρίες και μεθοδολογίες σχεδίασης πληροφορίας και περιεχομένου που είναι απαραίτητα για τη λήψη και διαχείριση εξειδικευμένης πληροφορίας που προέρχεται από την λήψη ιστορικού και την διαμόρφωση της 'πλούσιας εικόνας' του ασθενούς και απαιτείται στην εφαρμογή της ομοιοπαθητικής πρακτικής. Βασικό θεωρητικό πλαίσιο το οποίο υποστηρίζει και θεμελιώνει γνωστικά πολλές προσεγγίσεις και εφαρμογές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος είναι η Συστημική Θεωρία / Σκέψη, η οποία προσφέρει και το κεντρικό θεωρητικό όχημα του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού. Η ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος είναι αντιπροσωπευτική της διεπιστημονικότητας και του εύρους των ενδιαφερόντων των μελών του. Η δραστηριότητα αυτή διαφαίνεται θεματικά και ποιοτικά και από τον μεγάλο αριθμό των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία πραγματοποιούνται στο τμήμα, καθώς και από τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων των μελών του.
Με δεδομένη την αυξημένη πολυπλοκότητα και την εξ' ορισμού διεπιστημονικότητα ενός επιστημονικού χώρου όπως αυτός της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής είναι φυσικό να απαιτείται ένα διευρυμένο διεπιστημονικό γνωστικό πεδίο, όπως αυτό του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων για να καθοριστεί και να αναπτυχθεί ένα τέτοιο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Το Επιστημονικό Αντικείμενο του Πρόγραμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η δημιουργία, ολοκλήρωση και μετάδοση θεωρητικής και εφαρμοσμένης γνώσης στο διεπιστημονικό πεδίο των ολιστικών εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων και ειδικότερα στο χώρο της Κλασικής Ομοιοπαθητικής, καθώς και ο καθορισμός του ρόλου της στο χώρο της υγείας.
Βασικά στοιχεία του επιστημονικού αντικειμένου του ΠΜΣ είναι η ολιστική θεώρηση και κατ' επέκταση η διεπιστημονικότητα. Συμπεριλαμβάνονται γνωστικές περιοχές όπως της Συστημικής θεωρίας / Συστημικής Σκέψης, της Θεωρία Πολύπλοκων Συστημάτων, των Βιοσυστημάτων, της Βιοσημειολογίας, κτλ. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζουν το εύρος του διεπιστημονικού πεδίου στο οποίο πρέπει να βασίζεται ένα ΠΜΣ ολιστικών εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων όπως η Κλασική Ομοιοπαθητική, και υποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας του μέσα σε ένα καθαρά διεπιστημονικό χώρο ο οποίος διέπεται από τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα και του οποίου ο πυρήνας είναι η Ολιστικότητα της Συστημικής Προσέγγισης
Η συμμετοχή της ΕΕΟΙ στο μεταπτυχιακό
Η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΕΕΟΙ) είναι η μόνη ιατρική επιστημονική εταιρεία που συμμετέχει ενεργά στο επισήμως κρατικά αναγνωρισμένο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ομοιοπαθητικής (Master) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναλαμβάνοντας την κλινική εκπαίδευση την ιατρών και οδοντιάτρων.
Επίσης, οι διδάσκοντες του μεταπτυχιακού στην Κλασική Ομοιοπαθητική, είναι στο σύνολό τους μέλη της ΕΕΟΙ.
Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών διδάσκει ο Γ. Βυθούλκας
Ο Γεώργιος Βυθούλκας βραβεύθηκε το 1996 με το Right Livelihood Award για την προσφορά του στον τομέα της ομοιοπαθητικής. To 1995, ίδρυσε στην Αλόννησο τη ΔΑΚΟ, της οποίας είναι διευθυντής.
Ολα τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος ομοιοπαθητικης γίνονται στη Σύρο (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου (τηλ: 22810-97105 κα Δαφνά). Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα για το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που περιέχει αρκετές πληροφορίες επί του θέματος.
Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την 1η Μαίου 2010. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως το τέλος του ακαδημαϊκού εξαμήνου (29 Ιουνίου 2010).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών κ.Τούλα Δαφνά
Τηλ.: 22810-97105 Fax: 22810-97009 e-mail: sdafna@aegean.gr
homeopathy@aegean.gr
Επισκευτείτε το website του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην διεύθυνση:
https://www.syros.aegean.gr/homeopathy