ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Απάντηση στο δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις
Εικόνα Άρθρου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Το Δ.Σ. της  Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, ιατρικής εταιρείας με έτος ίδρυσης 1971, καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με  Αρ. Πρωτ.: 2230/5-4-2018:

Με την ανακοίνωση αυτή επιχειρείται μια ατυχής συσχέτιση της Ομοιοπαθητικής με το λεγόμενο "αντιεμβολιαστικό κίνημα" και προκαλείται σύγχυση στους ασθενείς, ενώ η Ομοιοπαθητική δεν είναι ασύμβατη με τους εμβολιασμούς και δεν τους υποκαθιστά.

Η ΕΕΟΙ ως ιατρικό επιστημονικό όργανο, δεν θεωρεί την Ομοιοπαθητική ούτε οποιοδήποτε άλλο θεραπευτικό σύστημα ως θεραπευτική πανάκεια. Απορούμε δε πώς ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών υιοθετεί αυτήν την ορολογία στην ανακοίνωσή του, εφόσον τέτοια επιχειρήματα δεν υιοθετούνται από κανέναν επιστημονικό φορέα και σίγουρα όχι από μια ιατρική εταιρεία όπως η ΕΕΟΙ της οποίας μέλη είναι αποκλειστικά ιατροί. Αντίθετα, διαχρονική θέση της ΕΕΟΙ αποτελεί η εξατομικευμένη επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής μεθόδου όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτάσσει.

Θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε για τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν απορρίψει την ομοιοπαθητική από την ιατρική επιστήμη, γιατί η τάση που καταγράφεται επισήμως, είναι ακριβώς η αντίθετη: Στην Αγγλία, ανάμεσα στις πρόσφατες και πολλές περικοπές στο NHS, διέκοψαν την αποζημίωση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά η ομοιοπαθητική παραμένει ενταγμένη στο ΕΣΥ από το 1950 με νοσοκομεία και ως υπο-ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, δηλαδή πλήρως ενταγμένη στο NHS. Επιπροσθέτως, στην Ελβετία, μετά από έρευνες 5 ετών και μετά από δοκιμαστική περίοδο 2 ετών με μελέτες αποτελεσματικότητας και κόστους, κατοχυρώθηκε συνταγματικά η υποχρέωση του ελβετικού κράτους να παρέχει ομοιοπαθητικές υπηρεσίες στους πολίτες του και αποφασίσθηκε η ένταξή της στο ΕΣΥ και από το καλοκαίρι του 2017, η επ' αόριστον αποζημίωση των επισκέψεων και των ομοιοπαθητικών συνταγών από τα δημόσια ταμεία.  Όσον αφορά την ΕΕ, η πιο πρόσφατη ρύθμιση έγινε στην Ιταλία όπου εντάχθηκε στο σύστημα υγείας πριν από 3 χρόνια. Η έκθεση του ΠΟΥ το 2014, επανέλαβε την σύσταση για ένταξή της στα εθνικά συστήματα υγείας και διαπίστωσε μεγάλη αύξηση των κρατών που προχώρησαν σε ρύθμιση.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη γνωμοδότηση, κινείται σε ακριβώς αντίθετο πλαίσιο από την προ διετίας γνωμοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚεΣΥ και ιδίως, από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον ΕΛΟΤ ( http://www.elot.gr/1414_ELL_HTML.aspx ) και από τις συστάσεις του ΠΟΥ. Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η γνωστοποίηση από τον ΙΣ Πατρών της γνωμοδότησης του ΚεΣΥ πριν τυχόν υπογραφεί και πριν καν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Η ΕΕΟΙ δηλώνει την διαθεσιμότητά της στην παροχή περισσότερων στοιχείων και ευρίσκεται στην διάθεση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για συνέχιση μιας επιστημονικά ολοκληρωμένης και ορθά τεκμηριωμένης επικοινωνίας.



-