Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική
Αλλεργίες και Ομοιοπαθητική
Χρήσιμες συμβουλές για όσους πάσχουν από τη νόσο
Της Καίτης Αντωνίου - Κεδηκγιάννη, Ιατρού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 39
Οι αλλεργίες αποτελούν ε'να εποχιακό φαινόμενο που εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη και κυρίως τον Μάιο. Πολλοί ασθενείς όμως, ενώ εμφάνιζαν αρχικά την αλλεργία τους μόνον Απρίλιο ή Μάιο, με την πάροδο του χρόνου υποφέρουν όλο και μεγαλύτερο χρόνο, φθάνοντας πολλές φορές να καλύπτουν το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου ε'ως και Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν τον μισό χρόνο του ε'τους, με φαινόμενα αλλεργικά.
Η αλλεργία μπορεί να εμφανίζεται μόνο στο δε'ρμα και να μην έχει εποχιακή κατανομή, μπορεί να εντοπίζεται στα μάτια με τις επιπεφυκίτιδες, μπορεί να αφορά το ανώτερο αναπνευστικό με τις αλλεργικές ρινίτιδες, φαρυγγίτιδες και τε'λος να παρουσιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό με τις αλλεργικε'ς βρογχίτιδες και το αλλεργικό άσθμα, που είναι και η δυσκολότερη κατάσταση.
Συμφωνά με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2000 το ποσοστό των αλλεργικών ανήλθε στο 25% του πληθυσμού, δηλαδή ε'νας στους τέσσερις Ευρωπαίους κατά την άνοιξη, παρουσιάζει κάποια μορφή αλλεργίας.
Η Ομοιοπαθητική ε'χει πολύ καλά αποτελέσματα στις αλλεργίες, ειδικά όμως σε εκείνες που εμφανίσθηκαν πρόσφατα. Όσο περισσότερα χρόνια υποφέρει ο αλλεργικός, όσο πιο εσωτερικά και βαθειά έχει κατεβεί η αλλεργία του (πνεύμονες κλπ.) όσο περισσότερα φάρμακα χρησιμοποιεί και ειδικά κορτιζονούχα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η θεραπεία του.
Καλό είναι ο αλλεργικός να ξεκινήσει την ομοιοπαθητική του αγωγή από τον χειμώνα, ώστε ήδη το αμυντικό του σύστημα να είναι πιο ισχυρό. Στη συνέχεια θα χρειασθεί κάθε άνοιξη να επισκέπτεται τον γιατρό του για να λάβει την ανάλογη θεραπεία με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, τα οποία ως γνωστόν προέρχονται από το φυτικό, ζωικό και ορυκτό βασίλειο, είναι αραιωμένα (γι αυτό δεν έχουν παρενέργειες) και δυναμοποιημένα (γι αυτό δρουν ενεργειακά), θεραπεύοντας όλο τον οργανισμό. Εδώ θα μπορούσε να τεθεί η εξής ερώτηση: γιατί ένας οργανισμός που επί 35 χρόνια ήταν υγιής ξαφνικά δεν ανέχεται την γύρη της ελιάς ή το χνούδι από το πούπουλο ή π.χ. το χάϊδεμα μιας γάτας, όταν για 35 χρόνια δεν έχει κανένα πρόβλημα; Μήπως για κάποιους λόγους το αμυντικό του σύστημα έχει πέσει τόσο, ώστε η επαφή του με φυσικά ερεθίσματα να μην είναι πλέον δυνατή;
Αυτός είναι ο λόγος που η Ομοιοπαθητική δρα ενισχύοντας τον οργανισμό, ώστε το περιβάλλον να είναι και πάλι φυσικό και φιλικό απέναντί του.
Συνήθως οι ομοιοπαθητικές θεραπείες θα χρειασθούν 2-5 χρόνια (κατά την περίοδο της άνοιξης) μέχρι να γίνει τελείως καλά ο ασθενής. Αυτό που παρατηρείται όμως είναι ότι κάθε χρόνο η αλλεργία του ασθενούς είναι πιο ελαφριά, διαρκεί όλο και μικρότερο χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται κορτιζόνη, παρά μόνο κάποια ήπια αντισταμινικά μερικές φορές, μέχρι να απαλλαγεί πλήρως από το χρόνιο πρόβλημα του.
Η μεγάλη δυσκολία της Ομοιοπαθητικής είναι ότι κάθε οργανισμός αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, που χρειάζεται ένα και μόνο φάρμακο για να βοηθήσει τον συγκεκριμένο ασθενή, να του ανεβάσει το επίπεδο υγείας και να τον απαλλάξει τελικά από την αλλεργία.
Για να γίνει αυτό κατανοητό θα αναφέρουμε μερικά από τα δεκάδες φάρμακα που χορηγούνται στην Ομοιοπαθητική για τις αλλεργίες και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή διαφορετική διαγνωστική αυτών των φαρμάκων.
Το δύσκολο έργο του ομοιοπαθητικού γιατρού είναι να επιλέξει αυτό που ενδείκνυται για τον συγκεκριμένο ασθενή. Αυτά είναι και ο λόγος που ο ομοιοπαθητικός γιατρός για να έχει πολλά και καλά αποτελέσματα, πρέπει να είναι βαθύς γνώστης αυτής της ήπιας, αλλά ουσιαστικής και ολιστικής θεραπευτικής του 21ου αιώνα.