ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ιγμορίτιδα: Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;

Κατηγορίες: Ωτορινολαρυγγολογία - ΩΡΛ
Εικόνα Άρθρου

Ιγμορίτιδα: Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;

Από το περιοδικό Ομοιοπαθητικά Νέα (HomeoNews), τεύχος 12

Η ιγμορίτιδα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον ιατρό. Πλήττει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές για μερικές ημέρες, αλλά συχνά με τα­κτικές υποτροπές που βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια. Η έγκαιρη αναγνώριση των συ­μπτωμάτων και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και των προδιαθεσικών της παραγόντων είναι ο μόνος τρόπος οριστικής ανακούφισης.

Ως ιγμορίτιδα περιγράφουμε τη φλεγμονή των ιγμορείων που ακο­λουθεί, συνήθως, κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργι­κής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξη­μένη παραγωγή βλέννας. Το έντονο οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν τη μύτη με τα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα τη διαταραχή έως αδυναμία παροχέτευσης και αερισμού αυτών, με συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα και στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι ο όρος «ιγμορίτιδα» δεν είναι από­λυτα σωστός, καθώς αποδίδει ένα μονάχα μέρος του προβλήματος. Ο σύγχρονος και πλέον δόκιμος όρος είναι ρινοκολπίτιδα, που πε­ριλαμβάνει όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ρινός (ρινίτιδες) και των παραρρίνιων κόλπων (τα ιγμόρεια είναι ένας από τους παραρρί-νιους κόλπους). Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, πρόσφατα εκδόθηκε η Ευρωπαϊκή θέση 2007 για τη ρινοκολπίτιδα και τους ρινικούς πολύ­ποδες (EPOS-3), που περικλείει την εμπειρία μιας μεγάλης ομάδας ευρωπαίων ερευνητών, προκείμενου να υπάρχει κοινή γλωσσά στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Στην Αμερική, το 14,7% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνιες φλεγ­μονώδεις παθήσεις της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων (2001), ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό υπολογίζεται σε 8-12%. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα αίτια

Τα κυριότερα αίτια στα οποία οφείλονται οι ρινοκολπίτιδες είναι: Κρυολογήματα Αποτελούν το συνηθέστερο αίτιο. Το «πρήξιμο» του βλεννογόνου από τη φλεγμονή που προκαλούν οι ιοί και η υπερ­παραγωγή βλέννης συχνότατα αποφράσσουν τους πόρους.

Αλλεργίες

Παρομοίως, η εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης, με τις γνωστές συνέπειες.

Κάπνισμα

Είναι σημαντικός παράγοντας, γιατί ο καπνός καταστέλλει τη λειτουργία των κροσσών, παρεμποδίζοντας την απομάκρυνση της βλέννης.

Ρινικοί πολύποδες

Είναι σαρκώδεις σχηματισμοί που μπορούν να αποφράξουν τους πόρους.

Ανατομικές ανωμαλίες

Σημαντικότερη είναι το ανώμαλο ρινικό διάφραγμα, το οποίο μπορεί να είναι στραβό εκ γενετής ή κατόπιν τραυματισμού, και να αποφράσσει τους πόρους. Παράλληλα, ορι­σμένοι άνθρωποι γεννιούνται με στενούς πόρους επικοινωνίας πα-ραρρίνιων-μύτης.

Η λύση

Οι διαθέσιμες θεραπείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το στά­διο που θα γίνει η διάγνωση. Αν την προλάβουμε στο στάδιο του κοι­νού κρυολογήματος, αποσυμφορητικά, βλεννολυτικά τοπικά στη μύτη ή και αντιισταμινικά, ιδίως όταν συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα, καθώς και πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή Protargol 2% (πρωτεϊνικός άργυρος) θα προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αν, όμως, έχει ήδη εγκατασταθεί η οξεία πυώδης ιγμο­ρίτιδα, τότε επιπλέον χρειάζεται η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Η εξέλιξη της φαρμακευτικής έρευνας, έχει φέρει εδώ και λίγο καιρό στα ράφια των φαρμακείων της Ευρώπης, ένα ρινικό σπρέυ από φυτι­κό εκχύλισμα κυκλάμινου. Το εκχύλισμα των βολβών του κυκλάμινου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σαπωνίνες (κυκλαμίνη) και φλαβονοειδή, ουσίες γνωστές ήδη από την αρχαιότητα για τα θεραπευτικά τους οφέλη (Θεόφραστος, 372-287 π.Χ.). Οι σαπωνίνες παρουσιάζουν συνδυαστική δράση, καθώς αφενός ενεργοποιούν την παραγωγή βλέννης μέσω ενός αντανακλαστικού-απάντησης του οργανισμού και αφετέρου μέσω ωσμωτικών διαδικασιών ελευθερώνουν τα στόμια (υποχωρεί το οίδημα που τα αποφράσσει), προκειμένου να πυροδο­τηθεί η κίνηση της ήδη συσσωρευμένης βλέννης προς την μύτη και τον φάρυγγα.

Με απλά λόγια, το φυτικό εκχύλισμα κυκλάμινου δρα αποτελεσματι­κά και άμεσα στην περιοχή της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων, διευκολύνοντας τους φυσιολογικούς μηχανισμούς παροχέτευσης και καθαρισμού, με άμεσο επακόλουθο την ελεύθερη ρινική αναπνοή. Καθαρίζει και απομακρύνει τις φλεγμονώδεις και πυώδεις εκκρίσεις, τα σωματίδια των ιών και βοηθάει στη φυσιολογική αποκατάσταση του επιθηλίου του βλεννογόνου. Αρκεί ένας ψεκασμός την ημέρα και ενδείκνυται για ενήλικες και παιδιά άνω των 5 ετών. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, το οίδημα υποχωρεί, σε 5-10 λεπτά επανέρχεται η όσφρηση και σε 2-3 ώρες αλλάζει η υφή των εκκρίσεων (πιο διαφα­νής), ενώ ελευθερώνεται η ρινική αναπνοή/Υστερα από 7-10 ημέρες έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη θεραπεία. Λόγω της τοπικής του δράσης και επειδή δεν εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία, μπο­ρεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Το Nasodren κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, αποτελώντας μία εναλλακτική και συνάμα φυσική επιλογή για την θε­ραπεία της ιγμορίτιδας.

Του δρ Aντώνη Παπαβασιλείου MD, Ωτορινολαρυγγολόγου, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας (ERS), και της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Ελευθέρων Επαγγελματιών

Μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στην ιγμορίτιδα;

Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας, όπως το Kali Bichromicum, Allium Cepa (ιδίως όταν εμπλέκονται αλλεργικές καταστάσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα), κα. Η ομοιοπαθητική αγωγή είναι εξατομικευμένη, και ο κάθε ασθενής χρειάζεται να πάρει το φάρμακο που του ταιριάζει σύμφωνα με τις οδηγίες του ομοιοπαθητικού γιατρού του.

 

 



-