Σπύρος Γαρζώνης - Ομοιοπαθητικός Ιατρός
Σπύρος Γαρζώνης
Αυτές τις ημέρες, η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής , έχασε ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της.Έναν από τους ιδρυτές της.
Ο Σπύρος Γαρζώνης ήταν ένας πρωτοπόρος ιατρος και καθηγητής.
Οι πράξεις του στα πρώτα χρόνια της Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ύπαρξη αυτής της θεραπευτικής στην χώρα και την ανέλιξη της.
Η ιστορία της Ομοιοηαθητικής εδώ, άρχισε να γράφεται από την επιστροφή του Γιώργου Βυθούλκα στην Ελλάδα και την συνεργασία του με την Ειρήνη Μπαχά, την άλλη πολύτιμη εκλιπούσα.
Δυο χρόνια μετά, με την πίεση της ανάγκης για μια πιο οργανωμένη εμφάνιση και διάδοση της ιατρικής αυτής, η
Ειρήνη πλησίασε τον παλιό καθηγητή της υφηγητή της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Σπύρο Γαρζώνη και του μίλησε για την Ομοιοπαθητική, γιατί γνώριζε πως ήταν ανοιχτό μυαλό με προοδευτικές ιδέες. Και είχε δίκιο.
Ο Σπύρος Γαρζώνης από τα φοιτητικά του χρόνια είχε ψάξει πολύ και είχε διαβάσει και το Όργανον της θεραπευτικής Τέχνης του Χάνεμαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Enions γνώριζε και εκτιμούσε από παλιά τον Ιωάννη Πικραμένο που άσκησε πρώτος από παλιά την Ομοιοπαθητική στη χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγεί να ερευνήσει και να δοκιμάσει στην πράξη το νέο σύστημα. Η μοίρα τού επιφύλαξε στο απόγειο της καριέρας του σαν Ακαδημαϊκός
να κάνει στροφή 180 μοιρών, σε έναν νέο ορίζοντα που υπολειπόταν σε δόξα, αλλά ήταν γεμάτος με εσωτερική ικανοποίηση και θεραπευτικό έργο.
Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα των τριών: Βυθούλκα - Μπαχά - Γαρζώνη, που έκανε μικρά και μεγάλα θαύματα στην θεραπευτική. Τότε διοργανώθηκε μια εξαιρετική
επιτυχία το 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ομοιοπαθητικής, της LIGA το 1969. Καθώς αυξανόταν τα μέλη της ομάδας και οι απαιτήσεις
από το κοινό και τους νέους ιατρούς, ιδρύθηκε και η Ελληνική Εταιρεία ομοιοπαθητικής Ιατρικής το 1971, στην οποία ο Σπύρος Γαρζώνης υπήρξε ιδρυτικό και τιμώμενο μέλος.
Η συμβολή του από τότε στην πρόοδο της επιστήμης και στη θεραπεία των ασθενών είναι μεγάλη. Ερευνούσε προσεκτικά κάθε μέθοδο θεραπείας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας.
Θα είναι ένα παράδειγμα για τους νεότερους, η ζωή και το ήθος αυτού του ανθρώπου. Κέρδιζε πάντοτε με την ευγένεια του, την φιλοσοφημένη του στάση και την πλατιά του γνώση, το σεβασμό και την αγάπη.
Δεν προκάλεσε ποτέ του καμία αντιπάθεια. Ήταν πάντα σταθερά προσηλωμένος στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας των πασχόντων.
Ισως μόνο δυο φράσεις θα αρκούσαν για να καταλάβουμε ποιός ήταν. Η απάντηση που μας έδωσε στο 1ο συνέδριο μας στο ερώτημα:
"Γιατί έγινα Ομοιοπαθητικός ιατρός". Είπε χαρακτηριστικά:
Έγινα Ιατρός γιατί αγαπώ τον άνθρωπο. Έγινα σε τελική ανάλυση Ομοιοπαθητικός ιατρός γιατί αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο.
Τι άλλο να πει κανεις;
Ευτυχώς του ανταποδόθηκε πολλή αγάπη και εκτίμηση
από τον κόσμο.
Σαν Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Μια εξαιρετική οικογένεια που συνεχίζει επάξια και προχωρεί ακόμα περισσότερο το έργο του.
Ο Σπύρος Γαρζώνης θα ζει πάντα στο νου και στην καρδιά όλων μας.
Ενα από τα άρθρα του Σπύρου Γαρζώνη μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω σελίδα:
η Αλήθεια στη σχέση ιατρού και ασθενούς.