Παρέμβαση με την Ομοιοπαθητική, σε περίπτωση οσφυαλγίας
Παρέμβαση με την Ομοιοπαθητική, σε περίπτωση οσφυοισχιαλγϊας
Της ΑΡΙΑΣ ΒΑΛΑΜΟΝΤΕ, Ιατρού, από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 24
Ασθενής 27 ετών, έγγαμη, προσέρχεται στο ιατρείο αιτιώμενη άλγος στην αριστερή οσφυϊκή χώρα με επέκταση στο σύστοιχο ισχίο, στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού, μέχρι τον ιγνιακό βόθρο που της εμφανίζεται κατά κρίσεις, τουλάχιστον από διετίας, διαρκούν από ώρες έως 3-4 ημέρες, με σταδιακά αυξανόμενη ένταση. Εκτός των κρίσεων, πονά σχεδόν καθημερινά, αριστερά στην οσφύ που μπορεί να επεκτείνεται και δεξιά. Αναφέρει αρκετές συνθήκες κίνησης και στάσεις που την επιδεινώνουν (άρση βάρους, παρατεταμένη κατάκλιση, εξωτερική πίεση, υγρός καιρός, κρύο περιβάλλον, ενώ η ζέστη τοπικά βελτιώνει την κατάσταση).
Η διάγνωση αφορά αριστερή οσφυοισχιαλγία, από τον απεικονιστικό έλεγχο δεν διαπιστώνονται αξιοσημείωτα ευρήματα, όπως άλλωστε ήταν αρκετά αναμενόμενο για την ηλικία της ασθενούς. Δεν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού. Η ασθενής επίσης αναφέρει ύπαρξη λίθου στο δεξιό νεφρό, διαπιστωμένου προ 3ετίας με απλή α/α Ν.Ο.Κ. και ECHO νεφρών.
Μικρολιθίαση δεξιού νεφρού με μικρού βαθμού καλυκική στάση. Κολικοί νεφρού, τουλάχιστον 20, για τους οποίους χορηγούνται σπασμολυτικά.
Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία του αναπνευστικού στις λοιμώξεις από μικρή ηλικία, έχουν αφαιρεθεί οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, ανεξάρτητα όμως από οξέα συμβάματα, υπάρχει σε μόνιμη βάση οπισθορρινικός κατάρρους με μεγάλο ιξώδες, που της δυσχεραίνει έντονα την αναπνοή αλλά κυρίως το βραδινό ύπνο, με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς κουρασμένη και νυσταγμένη.
Χαρακτηριστικά αναφέρει; «Έχω βαρεθεί να είμαι διαρκώς άρρωστη, κουρασμένη, δύσθυμη. Το περιβάλλον μου επίσης με έχει βαρεθεί. Στις υποχρεώσεις μου ανταποκρίνομαι με μεγάλη δυσκολία. Αναρωτιέμαι που θα καταλήξω».
Από τα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία, αναφέρεται ότι την ενοχλεί η ζέστη, πλην της τοπικής πρόσκαιρης ανακούφισης, έχει άκρα παγωμένα, ευεργετείται από τη φύση. Κάθεται λίγο στον ήλιο, ιδρώνει έντονα ακόμη και στην ακινησία.
Δύσοσμες εκκρίσεις, έχει μικρή επιθυμία για υγρά, ζυμαρικά, γαλακτερά, λεμονάτα, φρούτα ώριμα και αυγά, απέχθεια στο λίπος, ενώ αδιαφορεί για τα γλυκά.
Περιγράφει τον εαυτό της ευαίσθητο, σχετικά ακατάστατο και αφηρημένο, ευσυγκινητο, σχετικά ευερέθιστο, ειδικά όταν η κατάσταση της σωματικής της υγείας επιδεινώνεται, κοινωνικό, ευπροσήγορο, αρκετά επίμονο και βιαστικό.
Τελευταία έχει κλονιστεί η αυτοπεποίθηση της λόγω των προβλημάτων υγείας.
Επισκοπικά κουρασμένη, ωχρή, επικοινωνιακή.
Στην ασθενή μετά την ανάλυση της περίπτωσης, δόθηκε 1 δόση Kali-Bichromicum. 1M και επανεκτιμήθηκε σε 1,5 μήνα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μόνο μικροενοχλήσεις, καμία κρίση οσφυοϊσχιαλγίας, ούτε κολικό. Ελαττωμένος ο οπισθορρινικός κατάρρους, το βράδυ ανάπνεε σχεδόν κανονικά. Εκείνο όμως που εμφαντικότερα σημειώνει είναι η ανάκτηση δυνάμεων. «Αλλαγή μέσα μου. Αλλά ανεξήγητο το πώς βελτιώθηκαν όλα τα προβλήματα υγείας, ενώ είχα έρθει μόνο για την οσφυοισχιαλγία».
Ένα χρόνο μετά παραμένει καλά, χωρίς καμία κρίση, προσέρχεται στο ιατρείο, για να ευχαριστήσει, δηλώνει δε ενθουσιασμένη με την Ομοιοπαθητική.