ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Στοιχεία και σχόλια από την κίνηση ενός ομοιοπαθητικού παιδιατρικού ιατρείου

Κατηγορίες: Παιδιά - Παιδιατρική
Εικόνα Άρθρου

Στοιχεία και σχόλια από την κίνηση ενός ομοιοπαθητικού παιδιατρικού ιατρείου

Στοιχεία και σχόλια από την κίνηση ενός ομοιοπαθητικού παιδιατρικού ιατρείου

Από τα 100 παιδιά ένα ποσοστό 25% έρχονται στην Ομοιοπαθητική γιατί πάσχουν από άσθμα, που είναι το συχνότερο νόσημα της παιδικής ηλικίας και ευθύνεται για την διαταραχή της φυσιολογικής ζωής τους (νυχτερινά συμπτώματα, αδυναμία σωματικής άσκησης), για ένα μεγάλο αριθμό απουσιών από τα σχολεία, για πολλές επισκέψεις στα νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις για εισαγωγή σε αυτά.


Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η παρουσίαση της κίνησης ενός Ομοιοπαθητικού παιδιατρικού ιατρείου σε αριθμούς, επί ένα χρόνο (1999) μαζί με σχόλια. Έχουν καταγραφεί 100 νέοι επισκέπτες οι οποίοι ταξινομούνται αναλόγως αιτίας προσέλευσης και φαρμάκων που χορηγήθηκαν.

Είναι όλα ηλικίας μέχρι 21 ετών. Παλαιά οι παιδίατροι παρακολουθούσαν παιδιά μέχρι 14 ετών. Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω των έντονων προβλημάτων της εφηβείας, οι υπεύθυνοι έκριναν ότι οι καταλληλότεροι γι αυτά είναι οι παιδίατροι.

Οι Πίνακες 1 και 2 δείχνουν τις αιτίες για τις οποίες έρχονται στο ιατρείο μου. Από τα 100 παιδιά ένα ποσοστό 25% έρχονται στην Ομοιοπαθητική γιατί πάσχουν από άσθμα.

Το άσθμα είναι το συχνότερο νόσημα της παιδικής ηλικίας το οποία ευθύνεται για την διαταραχή της φυσιολογικής ζωής τους (νυχτερινά συμπτώματα, αδυναμία εκπλήρωσης καθημερινών δραστηριοτήτων, λχ σωματική άσκηση) για ένα μεγάλο αριθμό απουσιών από τα σχολεία, για πολλές επισκέψεις στα νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις για εισαγωγή σε αυτά.

Για τους γονείς των ασθματικών παιδιών οι επιπτώσεις μεταφράζονται σε απώλεια χρόνου, περιορισμό της κοινωνικής δραστηριότητας και αίσθημα άγχους, φόβου και ενοχής.

Ο επιπολασμός του παιδικού άσθματος φαίνεται να έχει αυξηθεί συγκριτικά με το παρελθόν, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός και η έκταση της αύξησης αυτής αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Οι λόγοι για την αύξηση αυτή δεν είναι απόλυτα γνωστοί, αλλά φαίνεται ότι οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Σήμερα είναι γνωστό ότι ο βασικός παθοφυσιολογικός μηχανισμός στο άσθμα είναι η φλεγμονή των αεροφόρων οδών με δευτερογενή αύξηση της υπεραντιδραστικότητας και έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας. Από παλαιότερη εργασία μου φαίνεται ότι η Ομοιοπαθητική έχει άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Στον Πίνακα 3 βλέπουμε ότι ποσοστό 69,3% έχει ιαθεί (δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα άσθματος για τουλάχιστον 5 χρόνια), 23,5% έχουν βελτιωθεί (οι κρίσεις ελαττώθηκαν σε ένταση και αριθμό) και ένα ποσοστό 7,2% δεν έχουν σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η διάρκεια θεραπείας του παιδικού άσθματος με την ομοιοπαθητική συνήθως ανέρχεται σε 1-2 μήνες.

Δεύτερος λόγος προσέλευσης παιδιών στο ιατρείο και σε ποσοστό 21% είναι η απλή παρακολούθηση. Αυτά είναι παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Από αυτό λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ομοιοπαθητική δεν είναι μόνο θεραπευτική μέθοδος, είναι τρόπος ζωής.

Συχνότητα ασθενειών
Παιδικό άσθμα25
Παρακολούθηση21
Συχνές Λοιμώξεις20
Παιδικό Έκζεμα11
Αλλεργική Ρινίτιδα7
Ψωρίαση2
Μολυσματική Τέρμινθος2
Κνίδωση2
ʼγχος1
Πυρετός Αγνώστου Αιτιολογίας1
Ουρολοίμωξη1
Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα1
Επιληψία1
Ημικρανίες1
Διαταραχές Ύπνου1
Λεύκη1
Δυσκοιλιότητα1
Υποθερμία1

Φυσικά στο ιατρείο έρχονται και νεογέννητα για παρακολούθηση της αύξησης τους και για τους εμβολιασμούς τους. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στις πιθανές επιπτώσεις των εμβολίων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επιστημονική διερεύνηση πιθανού κινδύνου από ένα εμβόλιο είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης. Η αιτιολογική σύνδεση εμβολίου και ανεπιθύμητης ενέργειας απαιτεί την ύπαρξη:
1. Ειδικού εργαστηριακού ευρήματος.
2. Ειδικού κλινικού Συνδρόμου ή και τα δυο.
3. Επιδημιολογική μελέτη.

Η κλινική ή Επιδημιολογική μελέτη πρέπει να διαπιστώνει εάν η συχνότητα μιας παθολογικής κατάστασης λόγω του εμβολιασμού, υπερβαίνει την αναμενόμενη μεταξύ ατόμων που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Οι πρώτες προσπάθειες καταγραφής και ελέγχου της ασφάλειας των εμβολίων άρχισαν από το 1967 από τον Sir Graham Milson στην Μεγάλη Βρετανία και ακολούθησαν ανάλογες διαδικασίες από άλλα κράτη. Το 1986 ψηφίζεται ειδικός νόμος στις Η ΠΑ για τον έλεγχο της ασφάλειας των εμβολίων. Από τις μελέτες αυτές δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση εμβολίου και συχνότητας εμφάνισης μιας παθολογικής κατάστασης. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται.

Στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια λόγω προσέλευσης πολλών οικονομικών μεταναστών, επανεμφανίστηκαν ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, η πολυομελίτιδα, οι οποίες είχαν εξαφανιστεί λόγω εμβολίων. Η αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών είναι αρκετά δύσκολη διότι είναι νοσήματα για τα οποία δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία. Επομένως, τα παιδιά που έρχονται σε μας για παρακολούθηση πρέπει να εμβολιάζονται με τα απολύτως απαραίτητα εμβόλια.

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στις οποίες πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή για το καλό της υγείας των παιδιών μας.

Τρίτος σε συχνότητα λόγος προσέλευσης παιδιών σε ομοιοπαθητικό ιατρείο είναι οι συχνές λοιμώξεις που παρουσιάζονται όταν πηγαίνουν πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό.

Εδώ παίρνοντας το ιδιοσυγκρασιακό τους φάρμακο αναπτύσσουν καλύτερη άμυνα και εν συνεχεία όταν αρρωστήσουν καλύπτονται με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Πολλές φορές μαζί με αυτά χορηγούμε και άλλα μη ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, βρογχοδιασταλτικά χωρίς να επηρεάζουν καθόλου τη θεραπεία τους.

Όταν ένα παιδί έχει υψηλό πυρετό, εκτός από κρύα επιθέματα και χλιαρά μπάνια, πρέπει να δίνουμε και κάποιο αντιπυρετικό, διότι μην ξεχνάμε τους πυρετικούς σπασμούς που εμφανίζονται τακτικά.

Μερικοί γονείς νομίζουν πως η Belladona είναι αντιπυρετικό και τη δίνουν ανεξέλεγκτα.

Επίσης μπορεί να δοθεί σε ένα παιδί με έντονη δύσπνοια κάποιο βρογχοδιασταλτικό χωρίς να επηρεάσει τη δική μας θεραπεία και να βοηθήσουμε όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά: να μην ξεχνάμε ότι το παιδί δεν είναι ενήλικας και είναι δύσκολο να περιορίσει τις δραστηριότητες του.

Εδώ θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις τρεις θεμελιώδης αρχές της Ομοιοπαθητικής: 1) Νόμος Ομοίων. 2) Ένα φάρμακο κάθε φορά. 3) Η ελάχιστη δόση

Θα ήθελα να σχολιάσω πρώτα τη δεύτερη αρχή «ένα φάρμακο κάθε φορά».

Ενα ομοιοπαθητικό φάρμακο κάθε φορά

Η συχνή αλλαγή φαρμάκων ή ο συνδυασμός αυτών σε μια λοίμωξη δεν έχει καλή έκβαση στα παιδιά. Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο ή ακόμα και δυο για να προχωρήσουμε στην αλλαγή φαρμάκου.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και την τρίτη αρχή της ελάχιστης δόσης. Αρχίζουμε από μικρή δόση 30ch για να καταλήξουμε αν χρειαστεί σε μεγαλύτερες.

Η πορεία αυτών των παιδιών είναι ικανοποιητική και σπάνια θα καταλήξουν σε αλλοπαθητικό φάρμακο (αντιβίωση).

Τέταρτος λόγος σε συχνότητα προσέλευσης είναι το παιδικό έκζεμα. Έκζεμα, ονομάζεται η φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Η διάγνωση καθορίζεται από τις κλινικές εκδηλώσεις, από τις οποίες η πιο χαρακτηριστική είναι ο έντονος κνησμός και οι δερματικές βλάβες.

Το παιδικό έκζεμα εκδηλώνεται κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού και σε ποσοστό 70-80% των περιπτώσεων και σχεδόν αποκλειστικά στα 5 πρώτα χρόνια σε ποσοστό 95% των περιπτώσεων. Η έκθεση σε αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα τη συχνή παραγωγή ειδικής IgE και η φλεγμονή του δέρματος αναγνωρίζονται τώρα ως σημαντικοί παράγοντες στην παθογένεια της υπεραντιδραστικότητας του δέρματος στην τοπική δερματίτιδα.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας με την Ομοιοπαθητική είναι ενθαρρυντικά.

Η αρχική επιδείνωση που υπάρχει μερικές φορές δυσκολεύει αρκετά τη θεραπεία μας, γιατί δοκιμάζει την υπομονή που πρέπει να δείξουν οι μικροί ασθενείς μας.

Εκτός από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνουμε και υδατικές κρέμες για ανακούφιση της ξηρότητας του δέρματος.

Πέμπτος λόγος σε συχνότητα προέλευσης είναι η αλλεργική ρινίτιδα (7%), μια κλινική οντότητα που προκαλείται από την έκθεση σε ειδικό αντιγόνο (αλλεργιογόνα) και κυρίως χαρακτηρίζεται από ρινόρροια (καθαρή υδαρή), φτάρνισμα και ρινική συμφόρηση. Για πολλά παιδιά αποτελεί μια διαρκή ταλαιπωρία, που αρχίζει απο την πολύ μικρή ηλικία και συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση.

Σε παλαιότερη εργασία του κ. Β. Φωτιάδη αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα της Ομοιοπαθητικής αγωγής, έφτασαν στο να εξαφανίσουν τα συμπτώματα πλήρως σε ποσοστό 64,5%.

Στην τελευταία κατηγορία υπάγονται τα νοσήματα ανάμεσα στα οποία κυρίαρχο θέση κατέχει η ψωρίαση, η χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρηματολεπιδώσεις κηλίδες ή πλάκες σαφώς αφοριζόμενες και καλυπτόμενες από παχιά αργυροχροα λέπια. Διαρκεί συνήθως εφ όρου ζωής και είναι αρρώστια δυσίατη, άγνωστης αιτίας. Από παλαιότερη μελέτη μου το ποσοστό θεραπείας με την Ομοιοπαθητική αγωγή είναι 91,7% βελτίωση και από αυτό το ποσοστό 31,8 πλήρης ίαση.

Συχνότητα Φαρμάκων
Sulphur28
Cal. Carbonica20
Pulsatila10
Phosphorus8
Natrum muriaticum6
Veratrum Album4
Belladona3
Argentrum nitricum3
Graphitis2
Stramonium2
Hepar Sulphur2
Lycopodium2
Silica1
Rhus toxicodendron1
Kali Carbonicum1
Natrum Sulphuricum1
Natrum Phosphoricum1
Staphisagria1
Sambucus Negra1
Cal. Sulphurica1
Arsenicum1
China1
Magnesia Carbonica1

Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν φαίνονται με σειρά συχνότητας στους πίνακες 4 και 5.

To Sulphur είναι το πρώτο σε αριθμό χορηγήσεων φάρμακο. Εδώ υπάρχει διαφοροποίηση από παλαιότερα, που τα περισσότερα παιδιά έπαιρναν Calc. Carbonica και ίσως αυτό είναι αφορμή μιας μελέτης που θα αφορά αυτή την αλλαγή.

Θεοδώρα Ζώτου - Παπαδημητρίου, Παιδιάτρου
Από το περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, τεύχος 23




-